Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 1 8

Εισήγηση Γ.Γ. ΔΣΟ
δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου
για τον Προγραμματισμό δράσεων της ΔΣΟ

Σόφια, 24 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Περνώ ευθύς αμέσως στην παρουσίαση του προγραμματισμού δραστηριοτήτων της Οργάνωσής μας. Εκ προοιμίου, υπογραμμίζω ότι στρατηγικός μας στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η Δ.Σ.Ο. να αναχθεί σε έναν ουσιαστικό πολυμερή χώρο διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με θεσμική αυτονομία και λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Α) Επετειακές εκδηλώσεις:

Το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε την επετειακή 30η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσής μας, δεν μας στερεί τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα και στη διάρκεια της περιόδου μέχρι την 31η Γενική Συνέλευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, αμέσως μετά την Γενική μας Συνέλευση, επισκέφτηκα με τον κ. Μυγδάλη την Ακαδημία Αθηνών και είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Μιχαήλ Σταθόπουλο, τον οποίο ενημερώσαμε για την τριαντάχρονη πορεία και το έργο της Δ.Σ.Ο., αλλά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Οργάνωσης σχετικά με την προαγωγή του ρόλου των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο.
Κατόπιν, εισήγησής του, με χαρά σας ανακοινώνω ότι η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Οργάνωσή μας και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος. Η τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου.
Ανάλογη σκέψη για βράβευση της ΔΣΟ για το τριακονταετές της έργο υπάρχει και από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την οποία αναμένουμε την επίσημη απόφαση. Ευελπιστούμε να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και από αντίστοιχους ακαδημαϊκούς φορείς και ιδρύματα στις χώρες σας, ώστε να ενισχυθεί το διεθνές κύρος και η αναγνώριση της Οργάνωσής μας.
Επιπλέον, προγραμματίζουμε και άλλες επετειακές εκδηλώσεις -και σκεφτόμαστε να τις συνδυάζουμε με παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας- στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και την Αυστραλία.

Οι επετειακές δράσεις ολοκληρώνονται με την πραγματοποίηση δυο μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε την άνοιξη διεθνές συνέδριο με θέμα: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα». Το εν λόγω συνέδριο θα συνδιοργανωθεί από την Δ.Σ.Ο. σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Στοχεύει στο να προσεγγίσει, να προβάλει και να συμβάλει στην μελέτη εννοιών τις οποίες ανέδειξε η Δ.Σ.Ο. στα κείμενα που διαχρονικά έχει υιοθετήσει, αλλά και στην αποτίμηση πολιτικών συμπερασμάτων από δράσεις που αναλάβαμε στο πλαίσιο της 30ετους πορείας μας.
Πρόκειται για έννοιες και δράσεις που εκτιμάται ότι μπορούν να συναντούν το ενδιαφέρον της κοινωνίας, των πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμών, και πάνω από όλα, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ιδίως στο πεδίο της θεολογίας εν γένει και της κοινωνικής θεολογίας ειδικότερα.
Όπως θα δείτε και από το κείμενο προβληματισμού, που έχουμε συμπεριλάβει στους φακέλους σας, το συνέδριο θα θίξει σημαντικές πτυχές του ζητήματος, όπως: η προσαρμογή των χριστιανικών αξιών στην σύγχρονη κοινωνία, οι σχέσεις των θρησκευτικών αξιών με το φαινόμενο της θρησκευτικής πίστης και ζητήματα εκκοσμίκευσης και θρησκευτικών αξιών.
Εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα συνέδριο με πολύ ουσιαστικό θέμα και θα επιχειρήσουμε να το πλαισιώσουμε με επιστήμονες υψηλού επιπέδου και εγνωσμένου κύρους.
Ανάλογο συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (1993-2023): Η Ενότητα των Ορθοδόξων μέσα από την εμπειρία της Δ.Σ.Ο.». Θα είναι μια επίσης, σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών λειτουργίας μας.

Β) Συνάντηση Εργασίας για τον ρόλο των Χριστιανικών Αξιών ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, Βρυξέλλες, Δεκέμβριος 2023:

Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες από σήμερα, θα επισκεφτούμε τις Βρυξέλλες για την συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής που διοργανώνει η Δια-Κομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστης και τη Θρησκευτική Ανεκτικότητα με πρωτοβουλία του αγαπητού φίλου Lukas Mandl.
Με αφορμή την παρουσία μας στις Βρυξέλλες, προγραμματίζουμε να πραγματοποιήσουμε στις 6 Δεκεμβρίου συνάντηση εργασίας με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE) και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Το θέμα της συνάντησης εργασίας είναι «Οι Χριστιανικές Αξίες ενόψει των Ευρωεκλογών 2024».
Η συνάντηση -που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του COMECE- στοχεύει στη συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ομάδες. Στόχος είναι να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντίστοιχους πολιτικούς φορείς.
Επιπλέον, στη συνάντηση θα συμμετέχει μια μικρή ομάδα προσωπικοτήτων και εκπροσώπων οργανώσεων (περί τα 30 άτομα), προκειμένου να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών ενόψει της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών του 2024 (επιστολή προς ευρωβουλευτές, συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες στην Ευρώπη, συμμετοχή σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ημερίδες κλπ).
Τα συμπεράσματα της συνάντηση εργασίας αναμένεται να αποτυπωθούν σε διακηρυκτικό κείμενο, που θα υιοθετηθεί από τις συμμετέχουσες οργανώσεις.
Η συνάντηση εργασίας θα συνδυαστεί με συναντήσεις με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Γ) Ερευνητικό Πρόγραμμα «Οι χριστιανικές αξίες στον κόσμο της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας»:

Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος, προκειμένου να αναλάβουμε από κοινού την υλοποίηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης νέων ανθρώπων που θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην κοινωνία του αύριο.
Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται έντονα ο προβληματισμός και η ανησυχία των νέων ανθρώπων για την δυνατότητα που θα έχουν στο άμεσο μέλλον να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες εκείνες γνώσεις ιστορίας, πολιτικής, πολιτισμού και θρησκευτικών εκφράσεων, που θα τους βοηθήσουν ώστε να έχουν μια σαφή και ασφαλή εικόνα της προέλευσης του κόσμου των κοινωνικών φαινομένων και των δυνάμεων που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο του.
Ένας χώρος, όπου έντονα αναδεικνύεται από ετών αυτή η προβληματική, είναι η Δ.Σ.Ο. Έτσι, λοιπόν, προβάλλει η ανάγκη καλλίτερης κατανόησης από όλους φαινομένων και θεμάτων που με ένταση απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία, τα οποία βέβαια σχετίζονται με την θρησκευτική πίστη και τις χριστιανικές αξίες.
Είναι αναγκαίο, ο πολιτικός κόσμος να έχει μια σαφή και καθαρή εικόνα του χώρου της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού και των εξελίξεων που καθημερινά αναδεικνύονται μέσα σε αυτούς τους χώρους. Αυτή τη γενικότερη ανάγκη επισημαίνει και η IPU στη Διακήρυξη του Μαρακές του Ιουνίου 2023.
Το ερευνητικό πρόγραμμα που θα αναλάβουμε θα αντλεί απαντήσεις από την εμπειρία προσωπικοτήτων και ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στον θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτικό βίο σήμερα.
Η μεθοδολογία της έρευνας θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις, καθώς και διακίνηση σχετικού ερωτηματολογίου που θα διανέμεται προς συμπλήρωση από προσωπικότητες με αναγνωρισμένη παρουσία και έργο στο πεδίο των πολιτικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών.
Στόχος να αναδειχθούν όλα τα σύγχρονα ορόσημα ενός χάρτη των θρησκευτικών και πολιτικο-κοινωνικών συγκλίσεων και αποκλίσεων που διανθίζουν το δημόσιο λόγο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο.
Για τις τεχνικές λεπτομέρειες του ερευνητικού προγράμματος και τη χρονική οριοθέτηση για την υλοποίησή του περισσότερα θα μας πει στη συνέχεια ο κ. Μυγδάλης. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και η επιτυχής έκβασή της θα δείξει τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών δρώντων του πολιτικού, ακαδημαϊκού και εκκλησιαστικού χώρου.
Θα μπορούσαμε σε αυτό το πλαίσιο να εντάξουμε στη συνεργασία και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον Διευθυντή του οποίου, τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, είχαμε συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο. Είμαι βέβαιος ότι θα δουν την πρόταση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δ) Προετοιμασία Εορτασμού Κοινού Πάσχα όλων των Χριστιανών το έτος 2025:

Οι συντονισμένες ενέργειες μας και επαφές με τους εταίρους μας από την Οργάνωση “Together for Europe” και το Κίνημα των Φοκολάρι αποδίδουν καρπούς. Με τρόπο μεθοδικό καταρτίζουμε χρονοδιάγραμμα για τις κοινές αφιερωματικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.
Μάλιστα, στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση η 6η Κυριακή μετά το Πάσχα, είναι αφιερωμένη στους Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Σε αυτή την ημερομηνία προγραμματίζουμε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον κοινό εορτασμό.

Ε) Συνεδριάσεις Καταστατικών οργάνων της Δ.Σ.Ο.:

Εαρινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο.:
Για την εαρινή Διεθνή Γραμματεία έχουν διατυπωθεί πολλές σκέψεις. Οι συνάδελφοι μας από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας μας έχουν προσκαλέσει να πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση.
Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 στην Βουδαπέστη για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευελπιστούμε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την διοργάνωση της επόμενης Διεθνούς μας Γραμματείας στην Ουγγαρία.
Αναφορικά με την διεξαγωγή της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., το καλοκαίρι του 2024 η εισήγησή μου είναι να γίνει στην Πολωνία, τιμώντας έτσι και την μακρά διαδρομή και προσφορά του απερχόμενου προέδρου της Συνέλευσης.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο.

Σας ευχαριστώ.

back to top